Историческият музей – БалчикПонтийската богиня майка КИБЕЛА
Историческият музей – Балчик започва своята история още през далечната 1907 година, когато Карел Шкорпил (чешко-български археолог и музеен деец) започва своите първи разкопки в града. Той проучва гробница на римски лекар жрец от ІІ век След Христа. През 1936 година е решено музеят да се помещава в самостоятелна сграда и вече през 1937 година в него се посрещат посетители. В сградата е представена експозиция отразяваща историята на град Балчик от  неговото възникване през VI в.  Преди Христа чак до неговото освобождение от румънската окупация през 40-те години на XX в.Eкспозицията включва и мраморни статуи и епиграфски паметници от открития в Балчик – Храм на Понтийската богиня майка КИБЕЛА – “откритието на века”, според наши и чужди археолози. Граден 280-260 г. пр.  хр. и съществувал до IV в. сл. Хр. Като брой и разнообразие на изображенията, това е най-голямата група движими паметници свързани с култа към Кибела, откривани до сега на едно място. Проученият античен храм е единственият открит досега храм на Кибела в източната част на Балканския полуостров, най-добре запазеният елинистически храм в България и единственият в света толкова добре съхранен храм на богинята.
Адрес: гр. Балчик, 9600; ул. “Димитър Желев” №2
Телефон за връзка: 0579 / 72 177
Работно време:

– зимен сезон: от 08:00ч. до 16:30ч.; почивни дни: събота и неделя;
– летен сезон:  от 08:30ч. до 17:30ч.: почивен ден: неделя;
E-mail: museum_balchik@abv.bg
Website: http://www.museumbalchik.com/

         ХУДОЖЕСТВЕНА ГАЛЕРИЯ
Галерията на изкуството в град Балчик съществува от началото на 20 век. В началото тя е свързана с Историческия музей. По-късно всички експонати са отнесени в Румъния и галерията и музеят са закрити. В продължение на години не се прави нищо по-въпроса за възобновяването на дейността им. Чак през 60-те години започват да се събират творби и експонати. През 1965 година най-вече благодарение на даренията на Националната художествена галерия е направена първата изложба под името „Балчик и морето“. През 1987 година Художествената галерия е преместена в нова сграда, която всъщност е бившата гимназия. В момента има две зали за временни изложби на първия етаж на галерията. На втория етаж се намира постоянна експозиция отразяваща едни от най- красивите и значими творения на българия на бялото платно.
Адрес: Балчик, ул. Отец Паисий 4
Работно време: от понеделник до събота ( 9:00ч. – 12:00ч.; 13:00ч. – 16;00ч.)
Телефон за връзка: 087 999 89 46

ЕТНОГРАФСКИ МУЗЕЙ

Етнографски музей, БалчикЕтнографският музей се помещава в красива реставрирана къща на балчишки търговец – житар и съхранява уюта на селски и градски тип гостни стаи от края на ХІХ в. На два етажа, чрез автентични предмети, са показани: занаятите – коларство, ковачество, дърводелство, бъчварство; поминъка и бита на балчиклии / работни и празнични костюми, рибарски мрежи, стан и жетварски инструменти, накити / и др.

Адрес: гр. Балчик, п.к. 9600
Уредник: Димитрина Станчева
Тел.: 0579/7 21 77

ВЪЗРОЖДЕНСКИ КОМПЛЕКС

Възрожденски комплекс, БалчикСпоред историческите извори през втората половина на XVI в. градът носи името Балчик. По сведението на дубровнишкия търговец Павел Джорджич към 1595 г. той е населен само с българи. През следващите две столетия обаче той е турцизиран.

Още през XVI в. градът се развива като търговски център на обширен селскостопански район. Важен отрасъл в икономиката му очевидно е търговията с овце. Икономическото развитие на Балчик довежда до оформянето му като административен център. В документ от 1676 г. той е определен като кааза, околийски център. През XVII в. градът е посетен от турския пътешественик Евлия Челеби. По това време Балчик има 500 хубави къщи и се дели на пет махали, като във всяка има по една джамия.

Побългаряването на града се извършва след Руско-турската война от 1828-1829 г. и особено след Кримската война (1853-1856 г.). Български семейства от Котел, Градец, Жеравна, Медвен, Сливен, Трявна, Търново и Ямбол, както и някои изселници за Бесарабия се настаняват в горната махала (дн. кв. “Хоризонт”) и почти удвояват броя на градските жители. През 1872 г. Балчик достига до 7000 души.

Националното самоорганизиране на българите в Балчик, както и навсякъде в смесените градове, се проявява най-напред на просветното поприще. Откриването на първото българско училище в града през 1845 г., е свързано с името и делото на балчишкия първенец Кольо Райчев. С помощта на  българското население заедно с  училището  се построява и черквата “Св. Никола”, в която поп Иван започва да служи на църковнославянски език.  Отваряйки врати то предизвиква гнева на гръцката духовна власт. През 1848 г. то е затворено от протосингела на Варненската митрополия. Тогава Кольо Райчев подарява една своя къща за училище и довежда Параскев Николов от Сливен за учител. В трудната борба за опазване на българската просвета Балчик успява първи в Добруджа да построи самостоятелна училищна сграда през 1851 г. Скоро училището се превръща в център на българщината в града.

Адрес: гр. Балчик, ул. “Възраждане” № 3, п.к. 9600
Уредник: Венцислав Чаков
Тел.: 0579/7 21 77, 7 24 41

 

 Резултат с изображение за двореца в балчикАрхитектурно-парковият комплекс „Двореца“
Комплексът е включен в Списъка на 100-те национални туристически обекта на България и се намира на 24-то място в него. Той е и най-впечатляващата забележителност, която може да се види край град Балчик. Комплексът се намира на самия бряг и представлява лятната резиденция на румънската кралица Мария.
Адрес: на около 2 километра югозападно от град Балчик
Работно време:
– зимен сезон – от 08:30ч. до 17:30ч.
– летен сезон – от 08:00ч. до 20:00ч.
Телефон за връзка: каса: 0579/ 72 566; информация: 0579/ 74 552

     Резултат с изображение за ботаническа градина балчик лалета  Ботаническата градина – Балчик

Университетска Ботаническа градина в Балчик е създадена през 1955 г. от акад. проф. Даки Йорданов, ректор на СУ „Св. Климент Охридски” за периода 1956-1962 г. Днес тя се простира на площ от 194 дка, и разполага с растителни колекции с над 4600 вида, които се увеличават непрекъснато. Наложила се е като важен туристически обект. Наред с това, тя е паметник на културата и защитена местност по ЗЗТ.

Най-голяма забележителност в Ботаническата градината е постоянната експозиция от кактуси и сукуленти. Любителите на бодливите екзоти могат да се насладят още на едроразмерните кактуси на открито, както и на къта със зимоустойчиви кактуси. Интерес за специалисти и туристи представляват и успешно интродуцираните в градината екзотични видове – древното гинкго, метасеквоята (индивид с такива размери и на такава възраст извън естествения ареал има само в Кралската ботаническа градина в Лондон), бонбоненото и каучуковото дърво, каменния дъб, едроцветната вечнозелена магнолия и др.В красиво оформени партери и кътове на градината са представени едногодишни пролетни и летни цветя, алпийска и водна растителност, папрати, защитени и редки видове, лиани, цъфтящи и вечнозелени храсти.

Адрес: Балчик 9006, ПК 56
E-mail: ubg_balchik@yahoo.com
Телефон за връзка: (0579) 72 338